Helsingin Tekniikan Opiskelijat – HTO ry:n Yhdistysnauha- ja merkkiohjesääntö

1 § Yleistä

Helsingin Tekniikan Opiskelijat – HTO ry:n (myöhemmin yhdistys) yhdistysnauhan käyttöoikeutta ja -tapaa määritettäessä noudatetaan tätä ohjesääntöä. Sama koskee yhdistys-, ansio- ja kunniamerkkejä.


2 § Yhdistysnauha

Oikeus yhdistyksen yhdistysnauhan kantamiseen jäsenyyden merkkinä on kaikilla yhdistyksen varsinaisilla jäsenillä. Yhdistyksen valmistuneilla jäsenillä nauhan käyttöoikeus säilyy valmistumisenkin jälkeen.

Yhdistyksen hallitus voi myöntää yhdistysnauhan merkittävänä huomionosoituksena yhdistyksen ulkopuoliselle henkilölle käytettäväksi akateemisissa tilaisuuksissa.

Yhdistysnauha on 30 mm leveä. Nauhan väreissä esiintyvät yhdistyksen värit siten, että pohjalla kulkee symmetrisenä viivana vihreä, keskellä nauhaa musta, keskiviivan reunaa koristavat symmetriset hopeat ohuet viivat ja nauhan ulkoreunoja symmetriset ohuemmat valkoisen väriset viivat. 

Yhdistysnauhaa kantaessa tulee muun pukeutumisen olla tilaisuuden ja nauhan arvolle sopivaa. Yhdistysnauhaa kannetaan siten, että se kulkee vasemmalta olkapäältä rinnan yli oikealle lantiolle. Nauha kulkee juhlapuvussa (frakki) liivin alla ja arkipuvussa liivin ja solmion päällä. 

Yhdistysnauhaa tulee kantaa ensisijaisesti tämän ohjesäännön määräämällä tavalla; Yhdistysnauhaa voidaan kantaa toisen yhdistyksen yhdistysnauhan kantotavan mukaisesti, jos tilaisuus sitä edellyttää eikä kyseessä ole yhdistyksen tilaisuus tai yhdistyksen edustuksellinen tilaisuus.

Yhdistysnauha on myös mahdollista kiinnittää takin taittokaulukseen. Yhdistysnauhaa voi kantaa 80 mm leveäksi ruusukkeeksi taiteltuna puvun vasemmassa miehustassa. Nauha ei saa koskettaa paljasta ihoa.

Helsingin Tekniikan Opiskelijat – HTO ry:n yhdistysnauhan lisäksi voi kantaa myös muita nauhoja, kuitenkin yhdistyksen tilaisuuksissa ja yhdistystä edustaessa yhdistyksen oma yhdistysnauha aina ylimpänä. Nauhaan ei saa kiinnittää mitään muuta, kuin ainoastaan ruusukkeeksi taitellun nauhan keskelle yhdistyksen yhdistys-, ansio- tai kunniamerkin.


3 § Yhdistysmerkki

Yhdistysmerkki perustuu yhdistyksen viralliseen logoon ja se on pohjaväriltään kirkkaan vihreä, jossa yhdistyksen logo on hopeanvärinen. Yhdistysmerkin halkaisija on 16 mm. Merkkiä voivat käyttää kaikki yhdistyksen varsinaiset jäsenet. Hallitus voi myöntää yhdistysmerkin huomionosoituksena yhdistyksen ulkopuoliselle henkilölle. Yhdistysmerkkiä pidetään vasemmassa rintapielessä tai ruusukkeeksi taitellun nauhan keskellä. Yhdistyksen jäsenet voivat käyttää yhdistysmerkkiä edustaessaan yhdistystä myös muissa kuin akateemisissa tilaisuuksissa.


4 § Ansiomerkki

Ansiomerkki on hopeinen ja perustuu yhdistyksen viralliseen logoon, merkin halkaisija on 16 mm. Ansiomerkki voidaan myöntää henkilölle tai yhteisölle, joka toiminnallaan tai merkittävällä teollaan on edistänyt yhdistyksen toimintaa. Ansiomerkkiä pidetään vasemmassa rintapielessä tai ruusukkeeksi taitellun nauhan keskellä.

Ansiomerkkiä on anottava hallitukselta kirjallisesti. Anomukseen tulee liittää saajan tiedot sekä lyhyt selostus hänen toiminnastaan tai merkittävästä teostaan yhdistyksen toiminnan hyväksi. Ansiomerkin myöntämisestä päättää yksi hallituksen kokous. 

Ansiomerkin luovutus toimitetaan, mikäli mahdollista, yhdistyksen vuosijuhlassa tai muussa sen arvolle soveltuvaksi katsottavassa tilaisuudessa.


5 § Kunniamerkki

Kunniamerkki on kultainen ja perustuu yhdistyksen viralliseen logoon, merkin halkaisija on 16 mm. Kunniamerkki voidaan myöntää henkilölle, joka on toiminnallaan tai erityisen merkittävällä teollaan edistänyt huomattavasti yhdistyksen toimintaa. Kunniamerkkiä pidetään vasemmassa rintapielessä tai ruusukkeeksi taitellun nauhan keskellä.

Merkkiä on anottava hallitukselta kirjallisesti. Anomukseen tulee liittää saajan tiedot ja lyhyt kertomus saajan toiminnasta tai merkittävästä teosta yhdistyksen toiminnan hyväksi. Kunniamerkin myöntämisestä päättää yksi hallituksen kokous. 

Kunniamerkin jako suoritetaan, mikäli mahdollista, yhdistyksen vuosijuhlassa tai muussa sen arvolle soveltuvaksi katsottavassa tilaisuudessa.


6 §      Ohjesäännön muuttaminen

Muutoksista tähän ohjesääntöön päättää yhdistyksen kokous kahden kolmasosan (2/3) enemmistöllä paikalla olevista jäsenistä.


7 §      Voimaantulo

Tämä ohjesääntö on hyväksytty Helsingin Tekniikan Opiskelijat – HTO ry:n kokouksessa 9.10.2023 ja astuu välittömästi voimaan.